Οργανώσεις και απλοί άνθρωποι που βοηθούν - Μόνοι στο Μαθράκι
947
post-template-default,single,single-post,postid-947,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.3.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-13

Οργανώσεις και απλοί άνθρωποι που βοηθούν

Όταν ήρθα εδώ, δεν ήρθα γνωρίζοντας ότι υπάρχουν οργανώσεις που βοηθούν τέτοιες κινήσεις σαν τι δική μου και όχι μόνο. Κάποια στιγμή, κάποια φίλη μου ανέφερε τυχαία για κάτι που διάβασε στο ίντερνετ σχετικά με ένα πρόγραμμα επιδότησης και βοήθειας των οργανώσεων AHEPA και IHA(International Hellenic Association). Έψαξα λοιπόν στο διαδίκτυο και βρήκα πληροφορίες. Συμπωματικά μια φίλη μου ήξερε κάποιον στην οργάνωση AHEPA και αυτός μας έφερε σε επαφή με τον κύριο Νίκο Δημητρόπουλο (Διδάκτωρ), Γεν. Γραμματέα της AHEPA και πρώην πρόεδρο του τμήματος AHEPA Κέρκυρας. Αφού συζητήσαμε αρχικά τηλεφωνικά κανονίσαμε άμεσα συνάντηση για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ο κύριος Δημητρόπουλος από την πρώτη στιγμή ήταν πρόθυμος να βοηθήσει και μου έδωσε άπειρες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Η Δήμαρχος

Την επόμενη κιόλας μέρα ο κύριος Δημητρόπουλος είχε κανονίσει συνάντησή μας με την Δήμαρχο Κέρκυρας, κυρία Μερόπη Υδραίου η οποία μας καλοδέχτηκε και μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει οτιδήποτε δυνατό να μας βοηθήσει. Πριν ακόμη συναντηθούμε είχε φροντίσει ο κύριος Δημητρόπουλος σε συνεργασία με τη Δήμαρχο να σταλεί αίτηση στο υπουργείο Παιδείας και στην περιφέρεια για άνοιγμα του σχολείου και θέση διδασκάλου, και κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Δήμαρχος τηλεφώνησε και πάλι στην περιφέρεια να σιγουρευτεί πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Επίσης τηλεφώνησε και στον αντιδήμαρχο Μαθρακίου να του επιστήσει την προσοχή σχετικά με την ανακατασκευή του παλιού σχολείου (για το οποίο σημειωτέο δεν έχουν γίνει κινήσεις ακόμα), καθώς και την διάθεση κοινοτικής αίθουσας για χρήση σχολικής τάξης (προσωρινά….υποτίθεται). Κατόπιν ο κύριος Δημητρόπουλος με έφερε σε επαφή με την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κέρκυρας και έγιναν και εκεί οι απαραίτητες διαδικασίες για το άνοιγμα του σχολείου και ανάθεση διδασκάλου.

Επαφή με IHA(International Hellenic Association)

Το επόμενο βήμα ήταν να με φέρει ο κύριος Δημητρόπουλος σε επαφή με τον κύριο Ευάγγελο Ρήγο, πρόεδρο της οργάνωσης IHA(International Hellenic Association), και τον κύριο Σπαθόπουλο, επίσης από την ίδια οργάνωση. Εκείνοι με ενημέρωσαν για το τι ακριβώς κάνει το πρόγραμμά τους, μου είπαν πως επιδοτούν κάθε μαθητή αυτών των ακριτικών νησιών με 2500 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και με διαβεβαίωσαν ότι βοηθούν όπου και όπως μπορούν για την αναβάθμιση αυτών των νησιών.

Η δασκάλα μας

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε και η δασκάλα μας, χάρη στην ταχύτατη δράση του κυρίου Δημητρόπουλου, της Δημάρχου, της περιφέρειας και της πρωτοβάθμιας. Η κυρία Ελευθερία Βύζα από τη Βέροια, Μακεδόνισσα και αυτή σαν εμένα (αν δε παινέψω την Μακεδονία μας θα πέσει να με πλακώσει χαχα). Την γνώρισα την ημέρα που ταξίδευε για το νησάκι μας και είπε χαρακτηριστικά στον Τάσο “ήρθα εδώ μόνο για σένα”. Μία νέα κοπέλα (μόλις 28 ετών) με πολύ διάθεση και όρεξη για δουλειά, που παράτησε την πατρίδα της και ήρθε με το σύζυγό της Νίκο στο Μαθράκι μας, μόνο και μόνο για να παρέχει στο παιδί μου την εκπαίδευση που δικαιούται και χρειάζεται. Θα επεκταθώ στο θέμα της Ελευθερίας σε άλλη ανάρτηση γιατί μόνο μια παράγραφος δεν φτάνει να περιγράψει κανείς το πόσο καταπληκτική είναι και το τι δουλειά έχει κάνει και με το σχολείο αλλά και με το παιδί μου.

Οι δωρεές

Όπως καταλαβαίνετε, μετά από 21 χρόνια που είχε να λειτουργήσει σχολείο στο νησί, δεν υπήρχε ΤΙΠΟΤΑ! Ακόμα και η κοινοτική αίθουσα που μας διατέθηκε, έπαιζε το ρόλο αποθήκης. Από καλαμπόκια μέχρι μηχανάκια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ούτε καν διαχωρισμένη ήταν από το γραφείο της κοινότητας (η γυψοσανίδες μπήκαν ίσα ίσα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, πάνω από ένα μήνα ΜΕΤΑ το άνοιγμα του σχολείου). Καθαρίστηκε, συμμαζεύτηκε (ξεπατώθηκε η δασκάλα μας), αλλά και πάλι δεν είχε μέσα ΤΙΠΟΤΑ. Και μετά άρχισε να….βρέχει δωρεές !!

Ο οργανισμός σχολικών κτιρίων έστειλε τα απαραίτητα θρανία, καρέκλες κλπ, η πρωτοβάθμια υπολογιστή, εκτυπωτή και άλλα απαραίτητα υλικά και ξαφνικά απλοί άνθρωποι, ομάδες του Facebook, επιχειρηματίες, είτε μέσω της οργάνωσης IHA(International Hellenic Association) είτε από μόνοι τους, έσπευσαν να μας στείλουν πράγματα για το σχολείο αλλά και για το παιδί. Από γραφική ύλη, βιβλία, βιβλιοθήκες, μέχρι ρούχα, παπούτσια, πατίνι!!

Τελευταία μπήκε στο “παιχνίδι” και η οργάνωση Griechenlandhilfe (βοήθεια για την Ελλάδα) από την Αυστρία και έστειλαν εξοπλισμό για το ιατρείο, πράγματα για το σχολείο αλλά και για τον Τάσο και εμάς. Υποσχέθηκαν δε πως αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ευγνώμων

Δε φτάνουν οι λέξεις να περιγράψω το πόσο ευγνώμων είμαι για όλη τη βοήθεια και όλη την υποστήριξη από πλευρές που ούτε το περίμενα. Το σίγουρο είναι πως όταν ήρθα εδώ δεν φανταζόμουν ούτε υπολόγιζα σε τόση κινητικότητα από τόσους πολλούς ανθρώπους, οργανώσεις, υπηρεσίες. Και τα τηλέφωνα συνεχίζουν να χτυπούν. Και το ενδιαφέρον για το παιδί μου, για το σχολείο μας και για το νησί μας αυξάνεται. Πιστεύω πως θα δούμε πολλά ακόμα. Αξιοσημείωτο δε, πως ο κύριος Δημητρόπουλος μας έχει σταθεί σε οτιδήποτε χρειαστήκαμε, από τα τυπικά μέχρι το να μας στείλει συνεργείο της ΔΕΗ όταν είχαμε πρόβλημα, και όχι μόνο.

Αν υπήρχαν στην Ελλάδα ακόμη περισσότεροι άνθρωποι σαν όλους τους παραπάνω που ανέφερα, αλλά και κάποιους που ίσως παρέλειψα, ο τόπος μα θα ήταν πολύ διαφορετικός.

Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου!!!

 

2 Comments
 • blank
  Evangelo Loukadakis
  Posted at 15:57h, 11 Νοεμβρίου

  Bravo Bravo syvxaritiria. Me ev8ousiazis Me osa graffis giati Kai ego skeftome va er8o oxi gia to sxolio alla gia tiv omorfia tou topou.

  • blank
   Τζένη Γιαννοπούλου
   Posted at 17:46h, 11 Νοεμβρίου

   Είναι όντως ένας πανέμορφος τόπος με υπέροχους ανθρώπους